APOR KIÁLLÍTÁS - A VÉRTANÚSÁG HELYE


Az Apor kiállítás egy terme

 

A kiállítás Apor Vilmos vértanúságának állít emléket: bemutatja a boldoggá avatott püspök életét és tevékenységét, megidézi 1945 Nagyhetét és Húsvétját, a püspök áldozatát és vértanúhalálát.
 
A kiállításon Apor-szövegek vezetik végig a látogatót. A naplókból származó gondolatok minden teremben egyedülálló hitelességgel tárják elénk a bemutatandó kor, életszakasz eseményeit. A vértanú püspök szavai mellett szemtanúk vallanak Apor személyéről, ömfeláldozó életéről. A különböző tárgyi emlékek, kordokumentumok, fényképek mellett nagy szerepet kapnak a kiállításon az interaktív elemek. Az emlékkiállításra komponált zene, a megtervezett fényhatások, a különböző audiovizuális eszközök felhasználása azt a célt szolgálják, hogy a látogatók minél teljesebben szembesüljenek Apor vértanúságig menő életáldozatával.
 
A kiállítás helyszíne a Győri Püspökvár pincehelyiségei, ahol Apor Vilmos az asszonyoknak és a gyermekeknek 1945-ben menedéket nyújtott. Az azóta is változatlan környezet rendkívül szuggesztív hatással bír, átélhetőbbé, érthetőbbé teszi az itt lejátszódott drámai eseményeket. A kiállítás központi terme az emlékhely, ahol Apor Vilmos életét áldozta a rábízottakért.
A tér közepére fektetett püspöki palást és a rajta lévő véres ing-relikvia a vértanúság megdöbbentő jelképei: Apor Vilmos püspök Jó Pásztorként életét adta juhaiért.